Recepty

Maces plnený špenátom a mletým mäsom


6 lyžíc rastlinného oleja
1 stredne veľká cibuľa, jemne nakrájaná
200 gramov mletého hovädzieho mäsa
1 lyžička soli
750 gramov mrazeného špenátu, rozmrazeného
1 hrnček roztlačených varených zemiakov
3 vajcia
1 balenie macesu
Postup práce
Zahrejeme 2 lyžice oleja a osmažíme cibuľu. Pridáme mäso, osolíme a opekáme, až bude dokonale prepečené. Pridáme špenát, zemiaky a 2 vajcia. Rúru predhrejeme na 180°C. Maces namočíme na 2 minúty do studenej vody, až zmäkne, dáme ho osušiť na kuchynskú utierku. Zapekaciu misku vytrieme 2 lyžicami oleja, vyložíme dvomi macesmi položenými na seba a naplníme náplňou. Navrch položíme posledný maces a potrieme so zvyškom vajíčka zmiešaným s olejom a pečieme 20 – 30 minút.



Macesová torta 1


5 vajec
5 lyžíc práškového cukru
6 lyžíc strúhaných alebo sekaných orechov
3 lyžice macesovej múčky
citrónová kôra.
Postup práce
Žľtka vymiešame s cukrom, postupne pridáme orechy, macesovú múčku*, citrónovú kôru a z 5 bielkov sneh. Pečieme pomaly vo vymastenej tortovej forme.


Macesová torta 2/


10 žĺtkov
10 PL cukru
15 PL mletých orechov
polovicu prášku do pečiva
10 dkg postrúhanej várovej čokolády
1 PL kakaa, 3 PL macesovej múky, 10 bielkov (sneh).
Postup práce
Žĺtky s cukrom vymiešať a po troške pridávať ostatné pomiešané suroviny so snehom. Upiecť. Rozrezať na polovicu a plniť.
Plnka:
2 žĺtky, 1 celé vajíčko, 20 dkg cukru, 10 dkg várovej čokolády. Nad parou za stáleho miešania vymiešať až do zhustnutia a potom pridať 15 dkg masla. Vrch a boky sa posypú mletými orechmi. Macesovú múčku získate tak, že kúpený maces pomeliete na orechovom mlynčeku.


Knedlíčky do polievky


1 vajíčko
1 lyžica masti
1 lyžica vody alebo polievky
2 lyžice macesovej múčky*
soľ, korenie prípadne ďumbier.
Postup práce
Všetko spolu dobre pomiešame a aspoň 1 hodinu necháme stáť. Potom urobíme knedlíčky vo veľkosti orecha a varíme v polievke 10 minút. Polievka sa nemá odkryť ani počas varenia, ani ihneď po odstavení.



Strúhanky z macesu


Jemnú macesovú múčku* zmiesiť s vajcom a trochou soli na trvdé cesto, ktoré postrúhame na strúhadle, alebo rozmrvíme a necháme usušiť na papieri.
Postup práce
Na masti osmažíme cibuľu do ružova, pridáme suché strúhanky, posmažíme, potom podlejeme horúcou vodou, alebo polievkou. Dokončíme na slabom ohni.
* Macesovú múčku si pripravíte postrúhaním macesu na mäsovom mlynčeku.

Bezkvasové pečivo