O nás

Naša firma sa zaoberá výrobou Macesu od roku 2006. Sme jediný výrobca bezkvasového pečiva na Slovensku. Prevádzkové priestory a technologické vybavenie je na rovnakom mieste už 100 rokov. Priestory prevádzky prešli v roku 2009 celkovou stavebnou rekonštrukciou. Zachovali sme však výnimočnú pec a pôvodné strojné vybavenie. Vďaka tomu je zlatomoravecký Maces celé desaťročia vyrábaný v rovnakej kvalite a tým jedinečný. V roku 2015 nám bola udelená Značka Kvality SK GOLD.

Odkazy na televízne vysielanie :
www.rtvs.sk/televizia/archiv/10064/93788
www.ceskatelevize.cz/porady/1096911352-objedktiv/215411030401220



Tu si môžete pozrieť staršie balenia Macesu za posledných asi 40 rokov.

História

Korene našej pekárne na maces siahajú až na začiatok 20. storočia. Za zakladateľa sa považuje Max Bertalan Kalmár narodený v roku 1884. Z pajty na pasienkoch urobil továrničku na maces. Prvý oficiálny názov pekárne bol Prvá československá ortodoxná pekárňa na macesy s automatickou pecou. „Mackáreň“ ako ju obyvatelia Zlatých Moraviec volajú je na svojom počiatku úzko spojená so židovskou kultúrou. Maces je neoddeliteľnou súčasťou židovského jedálneho lístka. Má počas sviatkov Pesach symbolickú hodnotu, pretože je pripomienkou odchodu židovského národa z otroctva v Egypte. V tomto duchu pôvodný majitelia pracovali v pekárni najmä pred sviatkami, na ktoré vyrábali maces pre židovskú obec. V roku 1938 pekáreň vyhorela. Bola poškodená najmä strecha, stropy a tovar, ktorý bol pod ňou skladovaný. Počas vojny bol majetok arizovaný a pôvodní majitelia boli v roku 1944 uväznení a v roku 1945 popravení v Kermničke. Zo šiestich detí prežili vojnu len traja synovia. Po znárodnení sa pekáreň stala súčasťou Západoslovenských pekární národný podnik Nitra. Socialistická spoločnosť si maces osvojila ako diétnu potravinu vhodnú na konzumáciu počas tráviacich ťažkostí. Za čias najväčšieho rozmachu sa v pekárni pracovalo na tri zmeny. Nakladali sa plné vagóny a maces sa rozvážal všetkými smermi. Maces poznali v celom Českoslovenku, Poľsku, Maďarsku, Rusku a bol zaujímavým artiklom aj na vývoz za „železnú oponu“. Naša prevádzka je manufaktúra, v ktorej by sme bez citu ľudských rúk nedokázali vyrobiť konečný výrobok. Samozrejme neoddeliteľnou súčasťou prevádzky sú originálne stroje. Traduje sa, že v roku 1905 boli ako použité dovezené z Anglicka. Všetky stroje v časti spracovania cesta sú poháňané jedným elektromotorom. Linka funguje pomocou kolies prevodov, hnacích remeňov a jedného variátora. Každý stroj je obsluhovaný jednou alebo dvomi osobami. Prvým je jednoduchá miešačka, za ňou nasleduje lis, miesiace valce a tzv. rágel alebo ťahúň, čo je vlastne v dnešnom ponímaní tvarovací stroj. Tento dokáže cesto doslova natiahnuť na hrúbku jedného milimetra a urobiť do cesta prevzdušňovaciu mriežku. Cesto potom ako nekonečný pás vstupuje dopravníkom do dvanásťmetrovej dvojohniskovej keramickej pece na pevné palivo. Pec má v sebe ukrytú spleť kanálov, v ktorých prúdi horúci vzduch resp. dym okolo dopravného kanála. Jedno ohnisko pece pečie vrchnú časť macesu a druhé spodnú časť. Teploty v peci sa pohybujú okolo 380 až 450°C. Cesto je upečené za niekoľko minút. Rýchlosť pecného dopravníka závisí od variátora, ktorý v prípade potreby spomalí chod celej prevádzky. Toto nemajú na svedomí žiadne moderné snímače. Človek pootočí kľukou vtedy, keď vidí príliš tmavý alebo bledý maces. Na konci je znova ľudská ruka, ktorá ešte teplý maces naláme podľa predznačenia a zabalí. Takýto výrobok už môže putovať na pult ku zákazníkovi. Výnimočná pec a pôvodné strojné vybavenie je to, čo robí náš zlatomoravecký maces jedinečným.


Bezkvasové pečivo